30 Ağustos 2009 Pazar

30 Agustos Zafer Bayrami ve Sonbahara Merhaba

30 agustos - Zafer Bayrami

''Ulusumuzun büyük önderi, ordularımızın ebedi Başkomutanı, eşsiz devlet adamı yüce Atatürk, senin liderliğinde Türk milleti ve ordusuyla gerçekleştirdiğin Büyük Taarruz ve 30 Ağustos Zafer Bayramı'nın 87. yıl dönümünü kutluyoruz.
Ruh'un
şad olsun. Seni seviyoruz. Hep sevecegiz."

@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


Merhaba
Sonbahar 1 Eylulde bize merhaba diyecek. Uzun ve guzel bir yaz arkamizda kaliyor artik.
Hava sicakligi hissettiriyor kendini. Sahilde yasamama ragmen sabahlari serin, oglenede dogru bastiran bir sicaklik aksam ustude usul usul esinti kendini gosteriyor artik.

Ramazaninda etkisi ile sahillerde bosluk yasiniyor. Yabanci turistler keyfini cikariyor plajlarin.
Sonbahar demek kis yaklasiyor demek.
Gunesin tum enerjisi tukenmeden karinca misali bir cogumuz hormonsuz sebze ve mevyelerden kisliklarimizi hazirlamaya basladik.
Bende elimden geldigince, vakit buldukca kendimce kis icin hazirliklar yaptim. Yemek gurubumuzda detayli paylastik hepimiz bu konulari gunlerce.
En saglikli, en leziz neler hazirlayabilir kis mevsimi icin diye.
Kisin her turlu sebze meyve ulkemizde mevcut ama herseyi mevsiminde tuketmekten yanayiz biz gurupca.
Bende gurubumuzdan ogrendiklerimden, eski tecrubelerimide birlestirerek hazirladim kendi mutfagimi kis icin.

Patlican ve biberlerim kurudu. Patlican icin izledigim yoldan bahsedeyim. Hepimiz biliriz patlicani tuzlariz once pisirmeden once, yada tuzlu suda bekletiriz.
Acisi ve siyah suyu ciksin diye.
Kuruturkende ayni islemi yapiyorum bende.
Patlicanlari dolmalik icin hazirliyorum once, sonra iple dizip kalin tuzlu suda birkac saat bekletiyorum. Sonrasinda asip kuruma islemine basliyorum.
Biberler icin ise buna gerek yok. Temizleyip iclerindeki tohumlari ipe dizmek yeterli.
Dogal gunes isiginda kurudugu icin ve organik aldigim biberlerin kurumus rengine kendim hayran oldum acikcasi :))

Fasulyelerimde organik. Isyerimden arkadasim Odemis Izmir'den. Annesinin bahcesinden getirdigi fasulyeleri ayikladim. Terasa bir ortunun uzerine yaydim. Ve kuruttum. Kisin haslayip kavurmasini cok seviyoruz biz.


Evet sira geldi uzumlerime. Yemekbiz gurubumuzda bu konuyu epey bir arastirdik. Bende kendimce uzumlere hic bir islem yapmadan direk salkimlarindan ayirmadan terasta sofra bezinin uzerinde kuruttum. Dogal yolla kurudugu icin rengi koyu oldu. Ama inanin oyle lezzetli, oyle tatli.

Hicbir ilac veya baska islem yapilmadan kurutulan tum mevyelerin renginin koyulastigini soyledi pazarda organik urunler satan Kirazli koyundan olan satici. Kayisilarda kuruyor daha. Gercekten rengi koyulasmaya basladi onlarinda. Kurumasi icin katki maddesi konulan meyvelerde renkleri sabit kalirmis, fakat dogal yollarla kuruyanlarda bu mumkun olmazmis.
Carsidan aldigim kuru uzumleri ve kuru kayisilari kullanmadan once islatiyorum, yikiyorum ben. Hep suyun uzerinde biriken bir yagimsi bir katman oluyordu, bu nedir diye merak eder dururdum.
Dun aksam kendi kuruttugum uzumleri suya biraktim. Denemek icin. Sabah kalktim su hala berrakti. Bu beni sevindirdi. ORganik meyveler organik kuruyunca Zeynep mutlu oldu.

Salcalarim, sise domateslerim ve recellerim kis icin hazir.
Sizlerinde kisa hazirlik icin yaptiklarinizi bizlerle paylasmanizi istiyoruz.
Ne kadar cok bilgi paylasirsak birbirimizle o kadar hamarat oluyoruz bir hanimlar degil mi?

Sonbahara tekrar merhaba.
Saglikli ve mutlu gunler bizlerle olsun herzaman.

Zeynep Tore .

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sevgililer Günü için dev hizmet! Her ilişkiye uygun birbirinden farklı hediye önerisi

Evet, yine o malum tarih yaklaştı. Belki uzun zamandır evlisiniz, “Artık Sevgililer Günü mü kaldı bize?” diyorsunuz. Belki uzatmalı sevgilis...