12 Nisan 2009 Pazar

Marmarine - Osmanli mutfagi (18.yuzyil)

Merhaba

Uzun suredir blogumuzu guncelleyemedik. Hem islerin yogunlugundan, hemde blog emekcilerine yapilan saygisizliklar, bilgi, emek hirsizliklari hevesimizi azalttigindan.

Bugun yeni bir tarif deneyince, hemen bloga yerlestirip ise gideyim istedim.

Bu tarif bana dogum gunumde hediye edilen bir kitaptan.
Kitabin adi: 500 yillik Osmanli Mutfagi.
Cok guzel tarifler var. Bir tarif vardi denemek istedigim ozellikle. Benim Zipzip oglum ispanak yemekten hoslanmiyor. Degisik yontemler deniyorum hep.
Ama bugun bu tarifle yedi. Hosuna gitti bu lezzet.
Bende bu sebeple ispanak yemezleri dusunerek mevsim gecmeden denenmesi icin blogumuza yerlestirdim.
Kitapta Marmarine denilen peynirli ispanak tarifini ilk kez 1764 tarihli risalede goruldugu yaziliyor. Kitaba gore yemek olarak geciyor.

Malzemeler:
1/2 kg ispanak
1 adet kurusogan
3 kasik tereyag ( ben zeytinyag kullandim)
300 gr koyun peyniri ( Tunceli Sayak peyniri kullandim)
3 yumurta
tuz ve karabiber
1 adet yufka

Hazirlanisi:
Kitapta ispanaklari yikayip biraz haslamamizi oneriyorlar. Ben haslamayi sevmiyorum.
Cunku suyunda kaliyor sebzenin vitamini. Bu sebeple extradan kucuk sogan ile ispanaklari biraz kavurdum ben. Eskilerin tabiri ile oldurdum biraz :)

Sonra kelepceli kalibimi yagladim. Tabanina 1 adet yufkayi yerlestirdim. Ispanagi bu yufkanin uzerine yerlestirdim.
Sonra bir kasede yumurtalari cirptim, peyniri ilave ettim. Tuz ve karabiber koydum.
Zeytinyagini yedirdim.
Ispanagin uzerine yaydirdim bu karisimi.
Isitilmis firinda 180 derecede peynir eriyip kizarana kadar ( yaklasik 20 dk) pisirdim.


Biz bu sabah kahvaltida tukettik. Cok sevdik bu lezzeti.

Afiyet olsun.

Zeynep Tore

Not: isirgan otu ile deneyecegim haftaya.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sevgililer Günü için dev hizmet! Her ilişkiye uygun birbirinden farklı hediye önerisi

Evet, yine o malum tarih yaklaştı. Belki uzun zamandır evlisiniz, “Artık Sevgililer Günü mü kaldı bize?” diyorsunuz. Belki uzatmalı sevgilis...